Nu står påsken for døren og mange familier får tid til at komme i haven så måske har du lyst til at skabe bedre overlevelsesmuligheder for insekter og planter i din have? Her er fem metoder som du kan anvende til at fremme biodiversiteten.
1. Mindre pleje er lig med mere fritid og mere biodiversitet
Den nemmest, hurtigste og billigste vej til at øge biodiversiteten i ens have er at ændre den måde hvorpå vi passer de grønne områder. Lad græsset stå o blive længere, klip det sjældnere og ikke helt i bund. Mange hjemmehørende sorter kommer selv til i plænen hvis man lade den vokse lidt lang, hvis man ikke har lyst til at hele ens plæne skal være knæhøjt græs kan man lade udvalgte områder stå og slå dem 1-2 gange om året. Ønsker man så lidt forandring som muligt kan man lade være med at slå græsplænen mens kløverne blomstrer, det tiltrækker bier og andre insekter.
2. Skab steder hvor insekterne kan bo
Hver have, park og udeområde udgør et økosystem og lader man stubbe stå når der fældes træer eller lader blade blive liggende sammen med grene i hjørnet af haven så forvandles det vi ser som haveaffald til bosteder og måltidskamre for insekter og smådyr.
Optimalt set lægges afklip og afskårne materialer i flere forskellige bunker, nogle i sol og andre i skygge, de forskellige bunker tiltrækker forskellige typer af insekter, og derved højnes biodiversiteten. Det er at foretrække at bunkerne bliver liggende permanent så insekternes boliger ikke pludseligt er væk en dag.
Drop genbrugsstationen og find en gangbar måde at indarbejde afklippet materiale
3. Podning og diverse græsplæner
En nem metode til at højne biodiversiteten i græsplænen er at fjerne noget mos og strø f.eks. Micro-kløver-frø ud. Microkløver får de fineste bivenlige blomster og kan man undlade at klippe plænen så ofte mens kløverne blomstrer så har man en skøn summen på sin plæne.
Vi gøder vores haver og marker med det resultat at vi kun har få næringsfattige jorde – det betyder at der er færre arter som klarer sig godt. Derfor kan en metode til at øge biodiversiteten være at gøre noget af jorden og græsplænen mere nærringsfattig ved at iblande sand og samle afklip i bunker.
Giv plads til hvidkløver, vorterod og mælkebøtter i plænerne – der er flottere end man lige forestiller sig og kommer ofte helt af sig selv. Bland sand i græsplænen så der skabes bedre overlevelses muligheder for andre, blomstrende, arter.
4. Vild med vilje
Vild med vilje bygger på at stor artsrigdom skabes ved at lade haven få fri tøjler, så vil haven på sigt tilpasse sig de lokale forhold og der vil opstå stor artsrigdom. Vi foreslår at man for det bedste resultat hjælper det vilde lidt på vej og udvælger områder der tilsås med vild eng, blomster venlige græsser og insektvenlige frøblandinger. Kopier gerne naturen i nærområdet så gror planterne sandsynligvis bedst og arbejd gerne med at skabe kontrast mellem det vilde og det kultiverede, så der skabes en designet helhed.
5. Artsrigdom og staudebedet
Ønskes traditionelle prydbede så kan de anlægges med et bredt udvalg af stauder, gerne hjemmehørende men eventuelt også indarbejde ”eksoter”, så længe de er tilpasset danske forhold og insekterne har smag for dem. Når der anlægges nye staudebede, opfordre vi til at man arbejder med at bedet skal være interessant hele året rundt ved eksempelvis at indarbejde planter som har en smuk frøstand efter afblomstring. Skab gerne bede med stor artsrigdom, så i stedet for at have et bed med to til tre arter, kan man eventuelt bytte planter med naboer og venner så man får 10-12 arter i bedene, det højnes biodiversiteten.
Vi håber I har lyst til at kaste jeg ud i at gøre jeres haver mere biodiverse og gøre op med en århundrede lang tankegang om at en trimmet have er et tegn på overskud og magt. Vis i stedet dit overskud ved at gå forrest og vis hvor smuk og livlig en have du kan få når den får lov at gro.
God fornøjelse